آمینو اسید چیست ؟
آمینو اسیدها اجزای سازنده زندگی هستند و توسط DNA کدگذاری می شوند.
آنزیم ها و پروتئین های ساختاری از اسیدهای آمینه ساخته شده اند و به عنوان پیش ساز برای سایر مولکول های زیستی مهم در بدن استفاده می شوند. علاوه بر این، بسیاری از صنایع مختلف از داروسازی گرفته تا صنایع غذایی به اسیدهای آمینه متکی هستند.
تهیه آمینو اسیدها
دریافت آمینو اسیدهای ضروری از طریق بهداشتی و دارویی آمینو اسیدهای ضروری، آمینو اسیدهایی هستند که بدن قادر به تولید آنها نیست، به این معنی که یک منبع خارجی مورد نیاز است.
آنها را می توان از طریق رژیم غذایی یا مکمل به دست آورد.
این اسیدهای آمینه اغلب در درمان داخل وریدی وارد بدن می شوند تا به بهبود بیماران پس از عمل کمک کنند.
کاربردهای اسید آمینه
بسیاری از اسیدهای آمینه در مکمل های غذایی برای کمک به برخی شرایط و اختلالات استفاده می شود. به عنوان مثال، تریپتوفان برای اختلالات خواب، افسردگی، ADHD، فنیل کتونوری، نارکولپسی و سندرم خستگی مزمن استفاده می شود.
آرژنین اغلب به عنوان یک ماده در خمیر دندان یا سایر محصولات دندانی برای تسکین دندان های حساس استفاده می شود. آرژنین یک ماده معدنی است که به روشی مشابه عاج عمل می کند که یک ماده مهم است
تنظیم کننده حساسیت دندان رژیم غذایی متشکل از تمام اسیدهای آمینه، کربوهیدرات ها و ویتامین ها برای بیماران مبتلا به سیستم گوارشی معیوب یا بیماری التهابی روده توصیه می شود.
از چندین اسید آمینه یا مشتقات آنها به عنوان تقویت کننده طعم در غذاها استفاده می شود. به عنوان مثال، گلیسین و آلانین برای افزایش طعم و مزه استفاده می شود. نمونه دیگر مونوسدیم گلوتامات (MSG)، مشتق شده از اسید گلوتامیک است که به طور گسترده در غذاهای آسیایی برای تشدید طعم استفاده می شود. MSG نوع متفاوتی از طعم به نام "umami" تولید می کند که برای بسیاری از غذاها حیاتی است.
انواع آمینو اسیدها
اسید آمینه آلیفاتیک :
اسیدهای آمینه آلیفاتیک که شامل آلانین، گلایسین، ایزولوسین، لوسین، پرولین و والین می باشند، غیرقطبی و آب گریز هستند.
اسیدهای آمینه آلیفاتیک به دلیل خنثی بودن و توزیع بار یکسان در مولکول، واکنش ناپذیر هستند.
اسید آمینه آروماتیک :
این اسیدهای آمینه آروماتیک که شامل فنیل آلانین، تیروزین و تریپتوفان هستند معطر و فاقد بار الکتریکی بوده و آب دوست و یا آب گریز هستند.
ترکیبات آروماتیکی به دلیل داشتن حلقه آریلی، پایدار بوده و میل واکنش پذیری کمی دارند. اسید آمینه هیستیدین در گروه ترکیبات آروماتیکی بوده ولی با خواص آب گریزی، واکنش پذیر هستند.
اسید آمینه بازی :
اسید آمینه بازی اگر در گروه جانبی اسیدهای آمینه مثلا مولکول نیتروژن باشد، می تواند از خود خاصیت بازی نشان داده و به پروتون ها وصل شوند و بار مثبت بگیرند. این اسیدهای آمینه که آب گریز هستند شامل آرژنین (دارای سه گروه نیتروژنی)، لیزین و هیستیدین (فاقد نیتروژن در گروه آمینی) هستند.
اسید آمینه اسیدی :
اسیدهای آمینه اسیدی در زنجیر جانبی خود، گروه کربوکسیلیک اسید دارند و خاصیت اسیدی داشته و می توانند با از دست دادن پروتون ها، بار منفی بگیرند.
اسیدهای آمینه اسیدی شامل اسید آسپارتیک و اسید گلوتامیک است و آب دوست می باشند.
اسید آمینه هیدروکسیلیک :
اسیدهای آمینه هیدروکسیلیک دارای گروه OH در زنجیر جانبی خود هستند.
اسیدهای آمینه هیدروکسیلیک شامل سرین و ترئونین می باشد و بدون بار، قطبی و آب دوست هستند.
اسید آمینه گوگرددار :
اسیدهای آمینه گوگرد دار دارای گروه تیول در زنجیر جانبی خود هستند.
دو اسید آمینه ای که دارای گوگرد هستند سیستئین و متیونین است که سیستئین ها می توانند دیمر سیستین (موجود در مو، ناخن و انگشت) تشکیل دهند. متیونین خاصیت آب گریزی با دو گروه گوگرد دار است.
اسید آمینه آمیدی :
اسیدهای آمینه آمیدی که دارای گروه آمیدی در زنجیر جانبی هستند شامل گلوتامین و آسپاراژین می باشد. این دو اسید آمینه بار الکتریکی نداشته و آب دوست هستند.
Amino acids
Amino acids are the building blocks of life and are encoded by DNA. Enzymes and structural proteins are made of amino acids, and are used as precursors for other important biomolecules in the body. In addition, many different industries ranging from pharmaceuticals to the food industry rely on amino acids.
Obtaining essential amino acids through health and pharmaceuticals
Essential amino acids are amino acids that the body cannot produce itself, meaning an outside source is needed. They can be obtained through diet or supplementation. These amino acids are often introduced into the body in intravenous therapy, to help with the recovery of post-operative patients.
Many amino acids are used in food supplements to help with certain conditions and disorders. For example, tryptophan are used for sleep disorders, depression, ADHD, phenylketonuria, narcolepsy, and chronic fatigue syndrome.
Arginine is often used as an ingredient in toothpaste or other dental products to provide relief from sensitive teeth. Arginine is a mineral which acts in a similar way to dentin, an important
regulator of tooth sensitivity. A diet composed of all the amino acids, carbohydrates, and vitamins is recommended for patients with a defective digestive system or inflammatory bowel disease
Several amino acids or their derivatives are used as flavour enhancers in foods. For example, glycine and alanine are used to heighten flavour and taste. Another example is monosodium glutamate (MSG), a derivative of glutamic acid, widely used in Asian dishes to intensify the flavour. MSG produces a different type of flavour called 'umami' which is vital to many dishes.