کاربردهای 2-مرکاپتواتانول
2-مرکاپتواتانول ( 2-Mercaptoethanol ) یک ترکیب شیمیایی با شناسه پابکم ۱۵۶۷ g/mol میباشد.
کاربردهای مرکاپتواتانول
دناتوره کردن برخی پروتئین ها
این ماده پیوندهای دی سولفید را که بین گروه های تیول در رزیدو های سیستئین تشکیل می شود، جدا می کند. اگر در محیط 2-مرکاپتواتانول اضافی وجود داشته باشد، تعادل زیر به سمت راست منتقل می شود:
RS–SR + 2 HOCH2CH2SH ⇌ 2 RSH + HOCH2CH2S–SCH2CH2OH
با شکستن پیوندهای S-S، ساختار سوم و ساختار چهارم برخی پروتئین ها مختل می شود. به دلیل توانایی این ماده در ایجاد اختلال در ساختار پروتئین ها، از آن برای تجزیه و تحلیل پروتئین ها استفاده می شود، به عنوان مثال، برای اینکه اطمینان حاصل کنیم که محلول پروتئینی مورد نظر ما به جای اتصالات دی سولفیدی یا دیگر اولیگومر ها، حاوی مولکول های مونومری پروتئین است از این ماده استفاده می کنیم.
از آنجا که 2-مرکاپتواتانول ترکیبات اضافی با سیستئین های آزاد ایجاد می کند و تا حدی سمی تر است، معمولا بیشتر از دیتیوتریتول (DTT) استفاده می شود خصوصا در SDS-PAGE. DTT یک عامل کاهنده قوی تری نسبت به 2ME است که پتانسیل اکسایش آن (در pH 7). 0.33 − ولت است، در حالی که این مقدار برای 2-مرکاپتواتانول 0.26 – ولت است.
2-مرکاپتواتانول غالباً به جای دیتیوتریتول (DTT) یا تریس (2-کربوکسی اتیل) فسفین (TCEP) بدون بو استفاده می شود.
اگرچه 2-مرکاپتواتانول از نوسانات بالاتری نسبت به DTT برخوردار است، اما پایداری آن بیشتر است: نیمه عمر 2-مرکاپتواتانول بیش از 100 ساعت در pH 6.5 و 4 ساعت در pH 8.5 است در حالی که نیمه عمر DTT در pH 6.5 40 ساعت و درpH 8.5 به مدت 1.5ساعت است.
باعث جلوگیری از اکسیداسیون پروتئین ها می شود
2 مرکاپتواتانول و عوامل کاهنده دیگر نظیر DTT اغلب به واکنش های آنزیمی اضافه می شوند تا اکسیداسیون جایگاه های آزاد سولفیدریل را مهار کنند. از این رو فعالیت پروتئین را حفظ می کنند. این ماده اغلب در سنجش های آنزیمی به عنوان یک جز بافر استاندارد استفاده می شود.
دناتوراسیون ریبونوکلئازها
2 مرکاپتواتانول در برخی از روش های جداسازی RNA برای از بین بردن ریبونوکلئاز آزاد شده در طی لیز سلول استفاده می شود.
پیوندهای دی سولفید زیاد موجود در ریبونوکلئازها، آن هارا به آنزیم های بسیار پایداری تبدیل کرده است، بنابراین از 2-مرکاپتواتانول برای کاهش این پیوندهای دی سولفیدی استفاده می شود که نهایتا ساختار پروتئین را به طور غیرقابل برگشتی دناتوره می کند. این کار از هضم آنزیمی RNA در طی مراحل استخراج آن جلوگیری می کند.
کاهش اکسیداسیون در محلولها
با کاهش گروههای دیسولفیدی و جلوگیری از اکسایش، به پایداری پروتئینها در محلول کمک میکند.
کاربرد در صنایع شیمیایی
بهعنوان ماده خام یا واسطه در سنتز ترکیبات آلی گوگرددار، یا در اصلاح شیمیایی ترکیبات زیستی
تحقیقات آزمایشگاهی و پژوهشی
در محیطهای پژوهشی برای مطالعه ساختار و عملکرد پروتئینها و انجام واکنشهای بیوشیمیایی دقیق، ۲-مرکاپتواتانول نقش مهمی ایفا میکند.
2-مرکاپتواتانول مرک
نام ماده : 2-Mercaptoethanol
کد محصول مرک : 805740
نام های دیگر : Thioethylene glycol, Thioglycol
فرمول شیمیایی : C2H6OS
مولار : 78.13 g/mol
CAS Number : 60-24-2
EC Number: 200-464-6