
هیدروکسی متیل فورفورال
هیدروکسی متیل فورفورال چیست؟
هیدروکسیمتیلفورفورال یا HMF (Hydroxymethylfurfural) با فرمول شیمیایی C۶H۶O۳ یک ترکیب شیمیایی است.
هیدروکسی متیل فورفورال را می توان از قندها تولید کرد همچنین این ماده را از رطوبت زدایی فروکتوز به دست می آورند.
خصوصیات هیدروکسیمتیلفورفورال
فرمول مولکولی : C6H6O3
جرم مولی : 126.11 g/mol
چگالی : 1.29 g/cm3
دمای ذوب : 30–34 °C
دمای جوش : 114–116 °C (1 mbar)
Hydroxymethylfurfural
Chemical compound
Description
Hydroxymethylfurfural, also 5-furfural, is an organic compound formed by the dehydration of certain sugars. It is a white low-melting solid which is highly soluble in both water and organic solvents. The molecule consists of a furan ring, containing both aldehyde and alcohol functional groups.
Molar mass: 126.11 g/mol
Formula: C6H6O3
Density: 1.29 g/cm³
ChemSpider ID: 207215
Appearance: Low melting white solid
کاربردهای هیدروکسی متیل فورفورال
- صنعت غذایی:
HMF به عنوان یک منبع طعم و عطر طبیعی در محصولات غذایی استفاده میشود. همچنین، میتواند به عنوان یک ماده نگهدارنده و آنتیاکسیدان در مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
- صنعت شیمیایی:
HMF میتواند به عنوان ماده اولیه در تولید سایر ترکیبات شیمیایی مانند 2,5-فوران دیمتانول، اسید 2,5-فوران دیکربوکسیلیک و 2,5-تیافن دیکربوکسیلیک استفاده شود.
- صنعت داروسازی:
برخی از تحقیقات نشان داده است که HMF دارای خواص ضد التهابی، ضد سرطانی و محافظتی علیه بیماریهای عصبی میباشد. به عنوان نمونه، به عنوان یک ترکیب پروموتر، HMF میتواند در درمان بیماریهای نوروتروفیک مؤثر باشد.
خطرات هیدروکسی متیل فورفورال
در خصوص خطرات و سرطانزا بودن این ماده یافتههای متناقضی توسط محققان بیان شده است، اما برسیها نشان داده که مقدار زیاد این ماده می تواند بر روی کلیهها, چشمها, مثانه و کبد میتواند اثرات بدی داشته باشد. همچنین مقدار کم این ماده تاثیری بر سلامتی انسان نداشته و جای نگرانی وجود ندارد. طبق استاندارد های جهانی مقدار این ماده نباید از 40 میلیگرم در کیلوگرم تجاوز کند.
منابع:
ویکی پدیا
- PubChem: Hydroxymethylfurfural (https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/66729)
- Food Chemistry: Hydroxymethylfurfural (HMF): A review on its chemistry, analysis, occurrence, formation, health effects and processing