
ناتامایسین
ناتامایسین (به انگلیسی: Natamycin)
اشکال دارویی: پماد، قطره چشمی
موارد مصرف
ناتامایسین برای درمان بیماریهای قارچی از جمله کراتیت (Keratitis) تجویز میشود . محلول ناتامایسین 5% برای درمان اكثر موارد كراتیت قارچهای فیلامانی (filamentary fungi) به خصوص موارد مرتیط با گونههای فوزاریوم (Fusarium) توصیه میشود. این دارو بر آسپرژیلوس (Aspergillus) و کاندیدا (Candida) نیز مؤثر است.
مکانیسم اثر ناتامایسین
ناتامایسین از دسته ماکرولیدهای پلیان (macrolide polyene) میباشد. این دارو با اتصال به ارگوسترول (Ergosterol) در دیواره قارچ، پروتیینهای ناقل غشایی (membrane transport proteins) را مهار نموده و مانع انتقال اسید امینه و گلوكز از ورای غشای سیتوپلاسمایی قارچ شده و موجبات مرگ قارچ را فراهم میسازد.
فرمول : C33H47NO13
وزن مولکولی : 665.725 g/mol
خواص فیزیکی ناتامایسین:
ناتامایسین پودري کریستالی با رنگ سفید متمایل به زرد، بدون طعم و بو می باشد. این ماده در حالت کریستالی بسیار پایدار میباشد. انحلال ناتامایسین
در آب و اکثر حلال هاي آلی بسیار کم می باشد. حلالیت کم این ماده استفاده از آن در سطوح غذا، که امکان رشد اکثر کپک ها و مخمر ها وجود دارد، را
میسر میسازد. ناتامایسین در سطح غذا باقی میماند، اما بر تخمیر درونی تاثیري نخواهد گذاشت.
خواص میکروبیولوژیکی ناتامایسین:
ناتامایسین می تواند تقریباً تمام مخمر ها و کپک ها را کنترل نماید؛ اما بر باکتري ها، ویروس ها یا سایر میکروارگانیسم ها تاثیري ندارد.
کاربرد ناتامایسین:
پنیر:
رایج ترین کاربرد این ماده در تولید پنیر، ماست و دوغ میباشد. (E بعنوان نگه دارنده مواد غذایی ( 235
(UF) استفاده از ناتامایسین بر سطح غذا که امکان رشد کپک و مخمر وجود دارد، منجر به نیل به بهترین نتایج میگردد. این روش خصوصاً در تولید پنیر مفید و کارآمد میباشد. زیرا که باعث توقف رشد کپک میگردد، در حالی که باکتري هاي عمل آوري پنیر به طور طبیعی رشد مینمایند. محصول نهایی، دور از نور خورشید و در ظرف دربسته نگه داري شود. ºC باید در محل خشک و خنک (زیر
ماست (خصوصاً بسته بندي 100 گرمی):
مقدار محاسبه شده از ناتامایسین را در شرایط اسپتیک (استریل) و در کنار شعله در شیر استریل حل نموده، و در زمان مایه زنی اضافه مینمایند.
دوغ:
آب استریل تهیه و مقدار ناتامایسین مورد نیاز را در کنار شعله و در شرایط استریل در آب حل مینمایند. سپس، این محلول بعد از پاستوریزاسیون و قبل از بسته بندي (در مرحله فرمولاسیون؛ همزمان با اضافه کردن نعنا) به محصول اضافه میگردد. (امکان افزایش محلول قبل از پاستوریزاسیون هم وجود دارد)
دوز پیشنهادي:
7-5ppm : ممکن است مخمر حضور داشته باشد، اما ناتامایسین حاضر اجازه رشد به مخمر نمی دهد و گاز هم تولید نمیشود. o
10-7ppm : کاملاً جلوي رشد را میگیرد.
20ppm : همه کپک ها و مخمر ها را میکشد.
این فـرآورده در محصولات مخـتلف صنایع غذایی از جمله انواع فرآورده های لبنی، نوشابه ها، آبمیوه ها، فرآورده های گوشتی، غذاها و پودرهای آماده و غیره مصرف دارد.
فروش ناتامایسین قابل ارسال به تمامی نقاط کشور توسط شرکت مینا تجهیز آریا
مینا تجهیز آریا نمایندگی فروش مواد شیمیایی مرک