
نمک راشل
پتاسیم سدیم تارترات (Potassium sodium tartrate) یا نمک راشل ( Rochelle salt) با فرمول شیمیایی KNaC۴H۴O۶·4H۲O یک ترکیب شیمیایی است که شکل ظاهری نمک راشل به صورت پودر سفید رنگ و همانند نمک می باشد.
پتاسیم سدیم تارترات یا نمک راشل که به عنوان یک نمک پتاسیم از اسید تارتاریک و نمک سدیم تشکیل شده است ، به صورت پودر یا گرانول در بازار موجود است و برای مصارف مختلف از جمله در تهیه مواد غذایی، پخت و پز، خوراک دام و طیور، آرایشی و بهداشتی، و حتی در صنایع داروسازی و شیمیایی استفاده میشود.
خصوصیات نمک راشل :
فرمول مولکولی : KNaC4H4O6·4H2O
جرم مولی : 282.1 g/mol
دمای ذوب : 75 °C
شکل ظاهری : نمک راشل به صورت پودر سفید رنگ و همانند نمک می باشد
دمای جوش : 220 °C
انحلالپذیری در آب : 63 g/100 ml (20 °C)
Potassium sodium tartrate
Potassium sodium tartrate tetrahydrate, also known as Rochelle salt, is a double salt of tartaric acid first prepared by an apothecary, Pierre Seignette, of La Rochelle, France. Wikipedia
Formula: KNaC4H4O6·4H2O
Molar mass: 282.1 g/mol
Melting point: 75 °C
Boiling point: 220 °C
Appearance: large colorless monoclinic needles
PubChem CID: 9855836
کاربرد نمک راشل یا پتاسیم سدیم تارترات :
نمک راشل به عنوان یک افزودنی غذایی، پتاسیم سدیم تارترات از ویژگیهایی مانند مقاومت در برابر حرارت، قابلیت حل شدن در آب، افزایش حجم و حفظ رطوبت در محصولات غذایی برخوردار است. همچنین، این ترکیب میتواند به عنوان یک تنظیمکننده اسیدیته و افزودنی امولسیونی در تهیه مربا، کیک، پختن شیرینی، تهیه خمیر دندان و محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده شود.
مواردی از کاربردهای نمک راشل به شرح ذیل اورده شده است:
- در صنعت آبکاری الکتریکی از نمک راشل به عنوان ماده اولیه استفاده می شود.
- در پزشکی از نمک راشل به عنوان یک داروی ملین استفاده می شود.
- از نمک راشل در پروسه نقره ای کردن آینه نیز بکار برده می شود.
- در کاغذ سیگار به عنوان یک شتاب دهنده احتراق شبیه به یک اکسید کننده استفاده می شود.
- سدیم پتاسیم تارترات یا نمک راشل در صنایع غذایی نیز مهم است زیرا به عنوان مهار کننده یون های فلزی و بافر در این صنعت ایفای نقش می کند.
از دیگر مزایای نمک راشل میتوان به مصرف کمتر نسبت به قند، عدم تحول به قند در بدن و توانایی حفظ وزن اشاره کرد. هرچند که استفاده از نمک راشل به طور کلی معمولاً به عنوان ایمن شناخته میشود، اما برخی افراد ممکن است به صورت نادر به آن حساسیت نشان دهند و واکنشهای آلرژیک ناشی از مصرف آن را تجربه کنند. همچنین برخی مطالعات نشان دادهاند که مصرف بالای نمک راشل در برخی از حیوانات باعث بروز تومور میشود، اما این اثر در انسانها تایید نشده است.
نمک راشل مرک کد 106683
نام ماده : POTASSIUM CARBONATE-SODIUM CARBONATE
نامهای دیگر : نمک راشل(سدیم کربنات ، پتاسیم کربنات)
کد محصول مرک :106683
فرمول مولکولی : KNaC4H4O6·4H2O
جرم مولی : 282.1 g/mol
دمای ذوب : 75 °C
شکل ظاهری : نمک راشل به صورت پودر سفید رنگ و همانند نمک می باشد
دمای جوش : 220 °C
انحلالپذیری در آب : 63 g/100 ml (20 °C