استات سدیم (Sodium acetate) یا نمک سدیم و یا اسید استیک با فرمول شیمیایی C2H3O2Na و علامت اختصاری NaOAc است که به عنوان اتانوات سدیم نیز شناخته می شود.
این ماده به دو شکل بیآب و تریهیدرات (سه مولکول آب) موجود است. استات سدیم به صورت پودر یا کریستالهای بیرنگ ظاهر میشود و در آب به خوبی حل میشود.
خصوصیات استات سدیم :
فرمول مولکولی : C2H3NaO
جرم مولی : ۸۲٫۰۳ g mol−1
شکل ظاهری : White deliquescent powder odorless
چگالی: 1.528 g/cm3
1.45 g/cm3 trihydrate)
دمای ذوب: ۳۲۴ °C (anhydrous)
۵۸ °C (trihydrate)
دمای جوش: ۸۸۱٫۴ °C (anhydrous)
۱۲۲ °C (trihydrate)(decomposes)
انحلالپذیری در آب 36.2 g/100 ml (0 °C)
46.4 g/100 mL (20 °C)
139 g/100 mL (60 °C)
170.15 g/100 mL (100 °C)
انحلالپذیری soluble in اتانول (5.3 g/100 mL (trihydrate)
خاصیت بازی pKb) : 9.25
ضریب شکست(nD) : 1.464
Sodium acetate
Sodium acetate, NaCH₃COO, also abbreviated NaOAc, is the sodium salt of acetic acid. This colorless deliquescent salt has a wide range of uses. Wikipedia
Molar mass: 82.0343 g/mol
Formula: C2H3NaO2
IUPAC ID: Sodium acetate
Melting point: 324 °C
Density: 1.53 g/cm³
Soluble in: Water
کاربردهای استات سدیم
استات سدیم یک ماده شیمیایی ارزان قیمت است که کاربردهای وسیعی از جمله به عنوان افزودنی غذایی در ترشیجات یا معرف آزمایشگاهی دارد
این ماده شیمیایی به صورت پودر گرانوله سفید رنگ و بلورهای مونوکلینیک ظاهر می شود. ماهیت آن جاذب رطوبت است و به راحتی در آب حل می شود. این ترکیب معمولاً بدون بو است اما در اثر حرارت دادن تا مرحله تجزیه شدن بوی سرکه یا اسید استیک می دهد.
این ماده شیمیایی اسید سولفوریک بسیار قوی موجود در فاضلاب صنعتی را خنثی می کند و می تواند در فرایندهای خاص عکاسی مورد استفاده قرار گیرد و به شما کمک کند الگوی خاصی از پوشش را روی سطوح ایجاد کنید.
در سطوح فلزی این ترکیب می تواند به از بین بردن ناخالصی ها ، لکه ها ، زنگ زدگی یا پوسته ها کمک کند و همچنین برای فرآیند برنزه شدن چرم ، تیمار کلروپرن یا لاستیک مصنوعی مورد استفاده قرار می گیرد
درست کردن ترشی نوعی روش برای نگهداری مواد غذایی است که نه تنها باعث جلوگیری از خراب شدن بلکه تا حد زیادی سبب کند شدن فساد ناشی از میکروارگانیسم ها شده و می تواند باعث افزایش عطر و طعم غذاها شود.
استفاده از سدیم استات در ترشی مانند استفاده از آن به عنوان یک ماده افزودنی ساده غذایی است اما در ترشی به مقدار بسیار بیشتر و برای مدت زمان طولانی تری از آن استفاده می شود. اساساً ، غذایی که باید ترشی شود مانند خیار ، در محلول اسید خیس می شود با اینکار طعم بسیار شور یا ترش به خوراکی ها اضافه می شود. طعم شور از یون های سدیم و طعم ترش از یون های استات حاصل می شود.
تولید استات سدیم
استات سدیم به طور معمول از واکنش بین اسید استیک و سدیم هیدروکسید یا سدیم کربنات تولید میشود:
ایمنی استات سدیم
استات سدیم به طور کلی ایمن در نظر گرفته میشود و در مقادیر معمول مورد استفاده در صنایع غذایی و دارویی، بیخطر است. با این حال، تماس طولانی مدت با پوست و چشمها میتواند موجب تحریک شود و بلعیدن مقادیر زیاد آن ممکن است مشکلات گوارشی ایجاد کند.
استات سدیم مرک 106281مختصر: Sodium acetate
کد محصول مرک: 106281
درصد درصد خلوص: USP,FCC,E 262
اسم دوم: Acetic acid sodium salt
فرمول: C2H3NaO2
C A S NUMBER : 127-09-3
مولار: 82.04 g/mol
قابلیت محلول شدن: 365 g/l (20 °C)
نقطه جوش: >400 °C (decomposition)
درجه ذوب: 324 °C (decomposition)
انبوهی: 1.52 g/cm3 (20 °C)
میزان اسیدی: 7.5 - 9.0 (50 g/l, H2O, 20 °C)